Τι είναι η περίοδος;
Όλα ξεκινούν από την μηνιαία προετοιμασία του ενδομητρίου για την εγκατάσταση του εμβρύου. Το ενδομήτριο είναι ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (μητριαία κοιλότητα) και κάθε μήνα παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Αν τελικά δεν γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου (δεν γίνει δηλαδή σύλληψη) τότε όλος αυτός ο χιτώνας αποβάλλεται με την περίοδο. Δηλαδή κατά την περίοδο αποβάλλεται το ενδομήτριο, μαζί με ποσότητα αίματος, προκειμένου να αναπτυχθεί νέο ενδομήτριο για τον επόμενο κύκλο.
Αν υπολογίζω τις μέρες του κύκλου μου, μπορώ με ασφάλεια να έρχομαι σε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις;
Όχι. Είναι αρκετά επικίνδυνο να βασίζεσαι στους υπολογισμούς σου ειδικά αν δεν έχεις σταθερό κύκλο. Μπορεί να αποδειχθεί επιτυχημένη μέθοδος αντισύλληψης για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποια φορά όμως θα γίνει λάθος και θα βρεθείς με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια από τις μεθόδους αντισύλληψης.
Ποια η αλληλουχία των γεγονότων στον κύκλο μου;
Ως 1η ημέρα του κύκλου ονομάζουμε την 1η ημέρα που εμφανίζεται το αίμα. Από τότε αρχίζει ο κύκλος και διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες.
(Σημείωση: Υπάρχουν γυναίκες με μικρότερο ή μεγαλύτερο κύκλο (πχ 26 ή 30 ημέρες). Για αυτές τις γυναίκες δεν αντιστοιχούν απόλυτα οι παρακάτω ημέρες με τα γεγονότα). Αν είσαι σε αυτήν την κατηγορία μην ξεχάσεις να δεις και την τελευταία ερώτηση σε αυτήν την σελίδα!
Αλληλουχία γεγονότων:
1η ημέρα: Έναρξη περιόδου (η πρώτη μέρα που εμφανίζεται αίμα). Συνοδεύεται ενδεχομένως από πόνο στην κοιλιά χαμηλά, ο οποίος έχει ξεκινήσει μέχρι και ένα 24ωρο πριν. (Αποβάλλεται το ενδομήτριο που έχει οικοδομηθεί στον προηγούμενο κύκλο...)
1η -5η ημέρα: Συνεχίζεται η ροή αίματος με μειούμενη σταδιακά ροή. Συνήθως ο πόνος θα πρέπει να σταματάει από την αρχή του 2ου 24ώρου και μετά.
1η- 14η ημέρα: Σταδιακή αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα. Κατά μέσο όρο λίγο πριν τη 14η ημέρα τα οιστρογόνα κορυφώνονται. Γιαυτό και το πρώτο μισό του κύκλου καλείται οιστρογονική φάση. Από την 5η ημέρα οπότε και συνήθως τελειώνει η ροή αίματος αρχίζει να ξαναχτίζεται και να παχαίνει το ενδομήτριο. Ταυτόχρονα, στην ωοθήκη έχει επιλεγεί το ωάριο που θα ωριμάσει πλήρως και το οποίο θα ελευθερωθεί την 14η ημέρα από την ωοθήκη.
14η ημέρα: Ωοθυλακιορρηξία: Το ώριμο ωάριο βγαίνει από την ωοθήκη και ξεκινάει το ταξίδι του. Αφού βγεί από την ωοθήκη, μπαίνει στη σάλπιγγα και κινείται προς το εσωτερικό της μήτρας. Η κίνηση γίνεται με συσπάσεις του τοιχώματος της σάλπιγγας και με ειδικές προεκβολές των κυττάρων που καλύπτουν το εσωτερικό της. Κανονικά αν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη σεξουαλική επάφη και εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο, τα σπερματοζωάρια θα πρέπει να συναντήσουν το ωάριο και ένα από αυτά να το γονιμοποιήσει μέσα στην σάλπιγγα.
Μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν έναν ήπιο πόνο στην κατώτερη κοιλιά κατά τη διάρκεια της 14ης ημέρας που οφείλεται στην ωοθυλακιορρηξία. Από την ωοθυλακιορρηξία και για το υπόλοιπο του κύκλου η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σε σχέση με πριν.
Γόνιμες ημέρες: Το ωάριο από τη στιγμή που βγαίνει από την ωοθήκη και μέχρι να περάσει ένα 24ωρο είναι έτοιμο για γονιμοποίηση. Επομένως περίπου στην 13η-17η ημέρα σε ένα μέσο κύκλο 28 ημερών η πιθανότητα γονιμοποίησης είναι μέγιστη.
15η- 28η ημέρα: Οι επιδράσεις της προγεστερόνης στο σώμα είναι έκδηλες: Προκαλεί πρήξημο στους μαστούς και σε άλλα σημεία του σώματος (λόγω της κατακράτησης νερού). Προκαλεί μια αλλαγή στη διάθεση, που είναι περισσότερο έκδηλη προς το τέλος του κύκλου (26η-28η ημέρα) με ευερεθιστότητα και μερικές φορές ήπια μελαγχολία. Έτσι το τέλος του κύκλου χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους συμπτώματα, που επίσης συνοδεύονται και από επιθυμία για κατανάλωση γλυκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν σε έντονο βαθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS).
27η-28η ημέρα: Αν δεν έχει γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου, παρατηρείται πτώση στα επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα και αρχίζει η διαδικασία της περιόδου: Πόνος στην κοιλιά (χαμηλά) και απόπτωση του ενδομητρίου που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση ενός εμβρύου. Έτσι ερχόμαστε στην 1η ημέρα του επόμενου κύκλου: Το αίμα αρχίζει να ρέει πάλι.
Για μένα που δεν έχω κύκλο 28 ημερών πως θα υπολογίσω την ημερομηνία ωοθυλακιορρηξίας (πότε δηλαδή είναι οι γόνιμες ημέρες μου);
Αν δεν έχεις μηνιαίο κύκλο 28 ημερών (και έχεις πχ 25 ή 34 ημερών), να γνωρίζεις ότι οι γόνιμες ημέρες (ωοθυλακιορρηξία) είναι περίπου 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Έτσι:
Κύκλος 25 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 11η ημέρα
Κύκλος 26 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 12η ημέρα
Κύκλος 27 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 13η ημέρα
Κύκλος 28 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 14η ημέρα (μέσος όρος)
Κύκλος 29 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 15η ημέρα
Κύκλος 30 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 16η ημέρα
Κύκλος 31 ημερών:, η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 17η ημέρα
Κύκλος 32 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 18η ημέρα
Κύκλος 33 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 19η ημέρα