
Βαρθολινειος Κύστη - Απόστημα

Απόστημα Βαρθολινείου Αδένα
Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής.
Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας.
Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών.
Η διαπίστωση του αποστήματος γίνεται με μια απλή γυναικολογική εξέταση, που αποκαλύπτει την διόγκωση του αδένα. Μια βιοψία μπορεί να συστηθεί στις ηλικιωμένες γυναίκες για να αποκλείσει έναν όγκο.
Η θεραπεία του αποστήματος του βαρθολινείου αδένα γίνεται κυρίως με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Μερικές φορές το απόστημα σπάει και ανοίγει από μόνο του και παροχετεύεται το πύον. Η γυναίκα σταματάει τότε να πονά. Εντούτοις, το άνοιγμα είναι συνήθως πολύ μικρό και ξανακλείνει γρήγορα, προτού γίνει πλήρης παροχέτευση.
Μια μικρή χειρουργική τομή μπορεί εντελώς να στραγγίξει το απόστημα. Αυτό παρέχει τη μέγιστη ανακούφιση και τη γρηγορότερη αποκατάσταση. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, ακόμη και στο ιατρείο. Οι γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενα αποστήματα μπορούν να προχωρήσουν σε μια χειρουργική επέμβαση, που ονομάζουμε «μαρσιποποίηση», ή να αφαιρέσουν τους αδένες εάν τα αποστήματα συνεχίζουν.Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση είναι σημαντικό να θεραπευθεί οποιαδήποτε κολπική μόλυνση που μπορεί να εντοπιστεί ταυτόχρονα με το απόστημα.
Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα μπορεί να συμβεί χωρίς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αιτία, έτσι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος τρόπος να προληφθεί και να αποτραπεί, πλην της καθημερινής υγιεινής της περιοχής.
Στις γυναίκες κυρίως μετά την ηλικία των 40, η διόγκωση του αδένα μπορεί να οφείλεται και σε καρκινοματώδη όγκο, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο.