
Η λειτουργία της γονιμοποίησης

Ο γεννητικός κύκλος
Κάθε μήνα, όταν η γυναίκα είναι σε γόνιμη ηλικία, η υπόφυση (ο μικρός αδένας στη βάση του εγκεφάλου) εκκρίνει μια ορμόνη, που την ονομάζουμε θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSΗ) και μια δεύτερη την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LΗ), οι οποίες ρυθμίζουν το γεννητικό της κύκλο.
Τα ωάρια που είναι κύτταρα των ωοθηκάν ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια (μικρές κύστεις). Όταν το επίπεδο της ορμόνης FSΗ και της ορμόνης LΗ ανέβει όσο χρειάζεται, το ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει το ωάριο, το οποίο αρχίζει να κινείται προς τη σάλπιγγα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.
Το ωάριο, φεύγοντας από την ωοθήκη, φτάνει μέσω της μήτρας στη σάλπιγγα και περιμένει να συναντήσει τα σπερματοζωάριο για να γονιμοποιηθεί.
Μετά τη γονιμοποίησή του το ωάριο, κατευθύνεται προς τη μήτρα, εμφυτεύεται στο τοίχωμά της και αναπτύσσεται σε έμβρυο (εγκυμοσύνη).
Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται μαζί με την εμμηνορρυσία (περίοδο).
H γονιμοποίηση του ωαρίου
Μετά την εξσπερμάτωση στον κόλπο της γυναίκας, τα σπερματοζωάρια, κινούνται κολυμπώντας κυριολεκτικά προς στον τράχηλο της μήτρας, την ενδομητρική κοιλότητα και φτάνουν στον τελευταίο τους προορισμό τις σάλπιγγες.
Μέσα στις σάλπιγγες, τα σπερματοζωάρια, πολιορκούν το ωάριο και προσπαθούν να το διαπεράσουν, ώσπου ένα από όλα κατορθώνει να τρυπήσει το περίβλημά του και να το γονιμοποιήσει.
Η συνένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο έχει αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός νέου κυττάρου, που το ονομάζουμε ζυγώτη, δηλαδή το γονιμοποιημένο ωάριο.
Μετά τη γονιμοποίηση ο μονοκύτταρος ζυγώτης αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο (1,2,4,8,16 κοκ.) και γίνεται βλαστίδιο. Σε 3 – 4 μέρες μπαίνει μέσα στη μήτρα και εμφυτεύεται στο τοίχωμά της.
Αγόρι ή κορίτσι
Το φύλο κάθε ανθρώπου καθορίζεται από το ζευγάρι των φυλετικών χρωμοσωμάτων ( Χ και Υ) που έχει κληρονομήσει από τους δύο γονείς του. Αν το ζευγάρι είναι ΧΧ τότε πρόκειται γυναίκα, αν είναι ΧΥ για άνδρα. Τα ωάρια της γυναίκας περιέχουν μόνο χρωμοσώματα "Χ" (θηλυκά), ενώ τα σπερματοζωάρια χρωμοσώματα ή "Χ" (θηλυκά) ή "Υ" (αρσενικά). Το αγόρι γεννιέται όταν το ωάριο (πάντα “Χ”) γονιμοποιείται από σπερματοζωάριο με χρωμόσωμα "Υ" (“ΧΥ”), ενώ το κορίτσι όταν το ωάριο ενώνεται με ένα σπερματοζωάριο που περιέχει χρωμόσωμα "Χ" (“XX”).
Δίδυμα – Τρίδυμα κοκ
Κατά τη φάση της ωορρηξίας, μερικές φορές η ωοθήκη απελευθερώνει 2 ή και περισσότερα ωάρια ταυτόχρονα. Αν αυτά τα ωάρια γονιμοποιηθούν από αντίστοιχα σπερματοζωάρια, θα δημιουργηθούν δύο ή περισσότερα έμβρυα.
Επειδή προέρχονται από δύο - τρία ωάρια ονομάζονται διωογενή, δίδυμα ή τρίδυμα έμβρυα, που είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν το καθένα τον δικό του εμβρυικό σάκο και πλακούντα.
Όταν ένα και το αυτό γονιμοποιημένο ωάριο διαχωριστεί σε δύο – τρία – τέσσερα ωάρια, γεννιούνται τα μονοωγενή δίδυμα, τρίδυμα κοκ που είναι ίδια και απαράλλακτα μεταξύ τους και έχουν κοινό σάκο και κοινό πλακούντα.
Εξυπακούεται ότι τα μονοωογενή δίδυμα είναι πάντοτε ζυγός αριθμός, δηλαδή δεν υπάρχουν τρίδυμα ή πεντάδυμα, εκτός αν ένα από αυτά τα δίδυμα διχοτομηθεί, ή επίσης ένα από τα δίδυμα στη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής σταματήσει να ζει.